Grigore Vieru - 14 februarie 1935

 Pe 14 februarie 1935 s-a născut Grigore Vieru, unul dintre cei mai îndrăgiți poeți basarabeni, iubitor de neam, de limbă, de patrie și de mamă,şi-a consacrat întreaga sa viaţă copiilor, îndrăgostiţilor, maturilor, lăsându-ne o operă monumentală, de o muzicalitate şi-o frumuseţe rară.Poezia lui este didactică, e o carte de lectură eternă: o viață de om de la naștere la moarte, transpusă în forme parabolice, uneori moale și fin, alteori aspru, retoric și povățuitor.

Versurile lui au fost traduse în peste 30 de limbi ale lumii.
A debutat în 1957 ,fiind încă student, cu versuri pentru copii “Alarma”, apreciate la nivel înalt de critica literară. Se angajează ca redactor la revista pentru copii „Scânteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și la ziarul „Tânărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.
În 1960 se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.
A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.
În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare Andersen.
În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iulian Filip - 76 ANI DE LA NAȘTERE

Festivalul „Acasă peste Prut”

„Alice și războiul culorilor” de Viorica Covalschi